HTML

Az energiatakarékosság blogja

Egyszerű, ingyenes, illetve nagyon olcsó energiatakarékossági megoldások. Az oldal nem feltétlenül a drága napelemes, stb. megoldásokban gondolkodik, hanem az energia ésszerű felhasználási praktikáira hívja fel a figyelmet. Aki odafigyel, évi 100.000 forintot is megtakaríthat.

Friss topikok

  • drszoke2: Ajánlom figyelmetekbe: BESTLEDS led áruház Ledes izzók megfizethető áron! www.bestleds.hu (2010.08.25. 22:01) Energiatakarékos izzók

Linkblog

Archívum

Energiatakarékos izzók

2008.11.19. 13:46 220V

5 éve azt mondtam, hogy bullshit. 2000 forintért vesztegettek egy 130W-os égőt kiváltó 26W-os energiatakarékos égőt, ami olyan kékesfehér fénnyel világított, ami mellett olvasni nem, de megőrülni annál inkább lehetett. Megtérülési idő kb. 10 év volt, de 3 évnél nem jósoltak nagyobb élettartamot egy izzónál sem... olcsóbb volt áram, drága volt az izzó...

A világ 5 év alatt sokat változott, ma a megtérülés anyagiakban mérve, normál használat mellett 1 maximum 2 év! Az élettartam egy minőségi izzónál a gyártó által garantálva minimum 5-10 év. Az olcsóbb égők még mindig kékesfehér fényt világítanak, de 800-1000 Forintért kaphatunk sárga, meleg fénnyel világító égőt, mely teljes egészében kiváltja a régi izzó hangulatát. Ez mellett már öröm olvasni. Mára eljutottunk oda, hogy a normálisabb országok kezdik betiltani a hagyományos égők gyártását! Megjegyzem, nálunk is ezt kellene, mert az energiatakarékos égők esetében nem beszélhetünk többletterhekről, ugyanis többszörösen megtérül a beruházás.

Vegyünk górcső alá egy hagyományos villanykörtét. A hagyományos villanykörte 5% alakul fénnyé 95% pedig a villankányha szerepét tölti be, vagyis gazdaságtalanul fűt... Micsoda élvezet nyáron a 35 fokban fűteni a villanykörtével, majd lehűteni klímával, amit fűtöttünk villanykörtével... Ha így nézzük, a megtérülési idő még kisebb.
Volt vita erről. Azt mondta a haverom, hogy bocifing, amit a villankörte fűt. Megkértem, hogy 2 másodpercig tartsa a kezét egy 100 Wattos izzón, miután az 10 percet üzemelt. Naná, hogy odaégett a keze a droidnak. :-) Egy energiatakarékos égőn rajta tarthatod a kezed. Itt van a kutya elásva, sokkal jobb a hatásfok.

Tanácsok, további előnyök:
- Ma egy ilyen égő 500-1500 Forint között mozog. Ajánlatos nem a kínaiban megvásárolni ezt az égőt, mert találtam már olyat is, ami a 50W-ot fogyasztott. Magyarán egy rakás szemét volt.
- Először azokat az égőket cseréljük le, melyeket sokat használunk. Nálunk a külső világítás volt az első, mivel ide az olcsóbb, kékesfehéren világító, hideg fényű égő is elegendő.
- Egy átlagos foglalat pl. egy csillárban 40-60W-os égőt visel el... Az energiatakarékos izzók esetében ezzel nem is kell foglalkozni, mivel 7-30W-os skálán mozog az óránkénti fogyasztásuk.
- Minőségi izzót vegyél, jól csengő márkával, amire a gyártó vállalja a garanciát. Ha szemetet veszel, gyorsan bekrepál az égőd + lehet, hogy közel annyit fogyaszt, mint a normál izzó. Olcsó húsnak híg a leve, ráadásul hajlamossá válsz felülbírálni, amiket itt írok, holott te csinálsz hülyeséget, ha vacakot veszel.

Saját tapasztalatok:
Az otthoni égők durván kétharmadát cseréltem le Kanlux (bulgár), JMC (kinai), General Electric (USA) energiatakarékos égőkre + egy kínai ledes égőre (erről e cikk végén). A helyeken, ahol keveset ég a villany, maradtak a régi égők. 16 izzót cseréltem le. Kis számításaim alapján másfél év alatt bejön az áruk... utána pedig ajándék a kis fogyasztás. Figyelem: A energiatakarékos égőknek kb 1 perc szükséges, míg teljes kapacitással világítanak.

Konklúzió: A fentiek tudatában ökör, aki a kiégett izzója helyébe nem ilyet csavar. 

Mint említettem, vettem egy ledes égőt is. Ezt a fürdőszobában a borotválkozó-tükör foglalatába csavartam. Az elsődleges ok nem a környezeti terhelések csökkentésében keresendő. Akkor miért? Mert borotválkozás közben a 40 wattos izzó leégette a bőrt a pofámról. Minden egyes borotválkozás kín volt, nyáron pedig megőrültem.
Nos, az új égő szinte égő semennyi hőt nem termel. A 40W helyett 2 (kettő) Watt a fogyasztása! Nem a reklámok csilli-villi pengéi hozták el a borotválkozás új korszakát, hanem egy egyszerű kis ledes fényforrás.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://energiatakarekos.blog.hu/api/trackback/id/tr73777714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drszoke2 2010.08.25. 22:01:11

Ajánlom figyelmetekbe: BESTLEDS led áruház
Ledes izzók megfizethető áron!

www.bestleds.hu
süti beállítások módosítása